Członkowie Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Calisia” w Kaliszu mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu poświęconemu problemowi marnowania żywności przygotowanemu przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Koniński Bank Żywności.
Samorząd Województwa Wielkopolskiego jako pierwszy w Polsce opracował i wdrożył „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. W czwartek 15 czerwca w auli Collegium Novum Akademii Kaliskiej odbyło się spotkanie z członkami Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Calisia” z Kalisza poświęcone ograniczeniu marnowania strat żywności połączone z pokazem kulinarnym pt. „Jak przyrządzić flaczki z boczniaków?”. Przeprowadzony został także wykład poświęcony niemarnowania żywności.
– Spotkanie poświęcone tematyce zapobiegania marnowania żywności połączone z pokazem kulinarnym to jedno z działam w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera wiele działań zapobiegających zjawisku marnowania żywności – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Wśród nich znajdują się otwarte konkursy skierowane dla jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych z przeznaczeniem na transport i magazynowanie żywności, powstawanie jadłodzielni, zakup kuchni mobilnych oraz tworzenie ośrodków ograniczania marnotrawstwa żywności i pomocy żywnościowej.
Punktem kulminacyjnym spotkania był pokaz kulinarny, pt. „Jak przyrządzić flaczki z boczniaków?” oraz wykład dotyczący niemarnowania żywności zaprezentowany przez pracowników Banku Żywności w Koninie. Spotkanie zwracało szczególną uwagę na zwiększenie świadomości uczestników na problem marnowania żywności oraz racjonalnego podejścia do robienia zakupów spożywczych.
W wydarzeniu udział wzięło kilkudziesięciu członków Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Calisia” w Kaliszu. Na zakończenie uczestników spotkania zaproszono na wspólną degustację.
PZA / za UMWW