Jagoda kamczacka, znana także jako suchodrzew jadalny, to owoc, który w ostatnich latach zdobywa coraz większą popularność w Polsce i na świecie. Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne, wytrzymałość na trudne warunki klimatyczne i wszechstronne zastosowanie kulinarne czynią ją cennym składnikiem codziennej diety. Sprawdź!
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) Suchodrzew błękitny, Jagoda Haskap jest skarbem dla zdrowia od lat stosowana w medycynie ludowej i ceniona za swoje lecznicze właściwości. Przodkowie określali jagodę kamczacką jako „eliksir życia” czy też „owoc wiecznej młodości”. Jej owoce zawierają liczne związki bioaktywne, takie jak witaminy, minerały, polifenole i irydoidy, które korzystnie wpływają na organizm człowieka.
Jagoda kamczacka posiada bardzo dużo właściwości; wspiera układ odpornościowy, pomaga organizmowi w walce z infekcjami oraz przeziębieniem, udowodniono działanie antyseptyczne, antywirusowe, antyhepatotoksyczne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwcholesterolowe a także przeciwcukrzycowe. Dotąd badania naukowe zatwierdziły szeroki zakres właściwości antyoksydacyjnych, ściśle powiązanych z aktywnością przeciwzapalną, kardioprotekcyjną, neuroprotekcyjną oraz antynowotworową. Owoce poprawiają funkcję neurokognitywne – pamięć, uwaga, percepcja.
Jest to związane między innymi przez zawartość w jagodzie aktywnych związków fenolowych, do których należą antocyjany, kwas chlorogenowy, kwercetyna oraz dużej zawartości witaminy C. Dodatkowo, dowiedziono działanie hamujące stany zapalne oczu, zwłaszcza zapalenie błony naczyniowej. Należy również dodać, że owoce mają działania przeciwcukrzycowe.
Zasadniczym związkiem obecnym w jagodzie kamczackiej jest kwercetyna, która ma umiejętność obniżania ciśnienia krwi. Dodatkowo potwierdzono, że roślina ma pozytywny wpływ na nadczynność tarczycy, obniżając poziom hormonu TSH w organizmie. Nieprzeciętny skład owoców oddziałuje również na ich działanie antynowotworowe.
Owoce jagody kamczackiej dojrzewają wcześnie, bo już w połowie maja, wobec tego są atrakcyjnym owocem, który może być konsumowany w stanie świeżym. W tym czasie zapraszamy na samozbiory na naszą plantację. Jagoda kamczacka bardzo dobrze nadaje się również na przetwory. Ze względu na krótki czas zbiorów owoców kamczatki nie są osiągalne dla konsumentów przez cały rok. Z tego powodu korzystne jest ich utrwalanie i wytworzenie produktów, które pozwolą na korzystanie z właściwości prozdrowotnych rośliny przez dłuższy czas. Dlatego serdecznie polecamy spożywanie naszych zdrowych soków z jagody kamczackiej.
Okres jesienno zimowy to czas zachorowań. Sok 100% naturalny z Jagody kamczackiej to idealny „syrop” na nabranie odporności i szybkiego pozbycia się męczącego nas przeziębienia.
Nasze soki są w 100 % naturalne, tłoczone na zimno, bez dodatku cukru.
Zapraszam do kontaktu oraz składania zamówień: tel. 663 131 631
Jeśli chcesz, żeby twoje życie było długie, a Twój komfort życia był lepszy, spożywaj jagodę kamczacką!
Artykuł sponsorowany.