We wtorek, 13 marca po raz trzeci, w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara Rudego w Kaliszu został zorganizowany Konkurs Nakrywania Stołów Okolicznościowych – Improstyl. Młodzi ludzie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zmierzyli się z tematyką „Wielkanoc z improstylem”
Improstyl to styl nakrycia odpowiadający najnowszym trendom światowym. To nowatorska sztuka układania zastawy stołowej, tworząca oryginalny wizerunek stołu.
Podczas eliminacji konkursowych uczestnicy oceniani byli za prawidłowy dobór zastawy stołowej do menu, poprawność nakrycia zgodną z zasadami obsługi konsumenta oraz nowatorstwo i pomysłowość przedstawienia tematu. Zadaniem dwuosobowych zespołów było nakrycie stołu okolicznościowego i jego prezentacja.
Jury konkursu w składzie: Anna Kujawa, Ewa Wawrzyńczak, Honorata Karbowniczek oraz Mariusz Marciniak oceniło uczestników, a po zliczeniu punktów zwycięstwo przyznało uczennicom z klasy II Tż B, Sandrze Kowalczewskiej i Magdalenie Kowalczewskiej. II miejsce zajęły Patrycja Podlasiak i Justyna Pisula z kl. I Tż, III miejsce, Aleksandra Wojciechowska i Daria Michalak – Pawłowicz z kl. IITż A.
źródło. Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara Rudego w Kaliszu