Strona główna Kalisz i region Kalisz Już po raz drugi zainteresowani wybiorą najsmaczniejszą i największą Wielkopolską pyrę!

Już po raz drugi zainteresowani wybiorą najsmaczniejszą i największą Wielkopolską pyrę!

0
0

Wielkopolska słynie z ziemniaka i potraw z niego wytwarzanych. Dlatego Samorząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił drugą edycję konkursu na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry pn. „Pyra i kapustka to do pysznego dania przepustka”. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 8 września 2022 roku.


Celem konkursu jest promocja pyry jako warzywa charakterystycznego i od lat kojarzonego z Wielkopolską, jak i również aktywizacja mieszkańców ze szczególnym uwzględnieniem aktywnych rolników, Kół Gospodyń Wiejskich, a także podtrzymanie i popularyzacja tradycji kulinarnych Wielkopolski. Organizowane przedsięwzięcie to doskonała okazja by pokazać jak to bardzo popularne w naszym regionie warzywo można przygotować oraz rozpopularyzować poza granicami Wielkopolski. Konkurs umożliwia identyfikację oraz zebranie wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków oraz zachowanie świadomości kulturowej regionu w oparciu o tradycje przekazywane kolejnym pokoleniom

– Samorząd Województwa Wielkopolskiego po raz drugi organizuje konkurs na największą pyrę oraz potrawę z ziemniaka. Konkurs, który bardzo mocno nawiązuje do kulinarnej tradycji naszego Regionu jest okazją do wygrania atrakcyjnych nagród, integracji z innymi uczestnikami konkursu. Idea konkursu to także okazja do zaprezentowania wyjątkowych potraw z ziemniaka, które najczęściej są przygotowywane przez Koła Gospodyń Wiejskich czerpiących z wielopokoleniowych przepisów i receptur. Finał wydarzenia odbędzie się 8 października, podczas którego zostanie zwożona i wybrana największa pyra oraz najlepsza potrawa z ziemniaka mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

Przedmiotem Konkursu jest przedstawienie największej wielkopolskiej pyry (ziemniaka) oraz wykonanie potrawy z pyry (ziemniaka) i kapusty charakterystycznej dla województwa wielkopolskiego. W ramach konkursu można zgłosić pyrę wyhodowaną na terenie województwa wielkopolskiego, która będzie pochodzić z tegorocznych zbiorów, natomiast potrawa, której głównym składnikiem jest ziemniak może być w dowolnej formie kulinarnej.

Głównym kryterium wielkości pyry jest jej waga. Zaprezentowane potrawy ocenione przez komisję konkursową będą poddane ocenie następujących elementów: walory smakowe i zapachowe, związek jadła z regionem i tradycjami, oraz sposób prezentacji dania. Chętni, którzy zdecydują się dostarczyć w dniu finału konkursu potrawę zobowiązani są wypełnić i złożyć kartę zgłoszeniową do 8 września 2022 r.

Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie konkursu zamieszczonego na stronie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu www.umww.pl oraz stronie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska https://sdk-wlkp.pl/

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Kalisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Młody łoś zginął na wojewódzkiej „470” w Skarszewie. „Warto zwolnić w rejonach leśnych”

O tym jak niebezpieczne może być spotkanie z dziką zwierzyną przekonał się kierowca, któr…