14 kwietnia br. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” miały miejsce Drzwi Otwarte. Uczniowie i nauczyciele kaliskiego “Gastronomika” zapraszali gimnazjalistów do swej szkoły.
Młodzież prezentowała zawody, w których szkoła kształcić będzie w nowym roku szkolnym. Oferta kierunków wygląda następująco: w szkole branżowej I stopnia – kucharz, cukiernik, wędliniarz, piekarz, operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego; w technikum – technik żywienia i usług gastronomicznych, technik obsługi turystycznej, technik hotelarstwa, kelner, technik technologii żywności.
Uczniowie szkoły przekonywali młodszych kolegów, że dobry zawód zdobyty w kaliskiej “Bytnarówce” to lepsza przyszłość, dobry start, pewna i dobra praca, sukces, fajne życie i dobry zarobek. Młodzież, która w minioną sobotę odwiedziła “Gastronomik”, miała okazję spotkać się z pracodawcami współpracującymi ze szkołą, zapewniającymi praktyki i przyszłą pracę. Byli wśród nich pprzedstawiciele następujących firm: Colian, Zakłady Mięsne Witold Werbliński, Nestle, cukiernia Gucio. Na gimnazjalistów i ich rodziców czekały smakołyki przygotowane przez starszych kolegów oraz współpracujące ze szkołą firmy.
Aneta Marchwicka, rzecznik prasowy Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich