Dwie osoby w wieku 16 i 20 lat zostały ranne w wyniku zapłonu oleju spożywczego w jednym z mieszkań przy ul. Lipowej w Kaliszu. Do zdarzenia doszło w sobotę, 12 czerwca późnym wieczorem. Na miejscu interweniowały 4 zastępy straży pożarnej, pogotowie ratunkowe i policja.
Na szczęści o tym, że płonącego oleju nie gasi się wodą wiedziało dwóch nastolatków, którym w sobotę późnym wieczorem przytrafiła się taka właśnie sytuacja. Niestety nie uchroniło ich to przed obrażeniami.
W minioną sobotę, 12 czerwca kilka minut po godzinie 23.00 dyżurny Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Kaliszu otrzymał zgłoszenie zapłonu oleju w jednym z mieszkań przy ul. Lipowej w Kaliszu. Przebywający w lokalu 16 i 20-latek zostało rannych, o czym poinformował nas kpt. Szymon Zieliński, oficer prasowy KM PSP w Kaliszu.
– Na miejsce zdarzenia zadysponowano trzy zastępy z Jednostki Ratownicz-Gaśniczej nr 1 PSP w Kaliszu oraz zastęp ciężki z jednostki drugiej. Po przybyciu na miejsce okazało się, że pożar, który zlokalizowany był w kuchni został ugaszony jeszcze przed naszym przybyciem. Okazało się, że lokatorzy smażyli frytki w garnku, a ten pod wpływem wysokiej temperatury zapalił się. Na szczęście niewielki pożar nie został zalany przez nich wodą, a przykryty kocem, co nie doprowadziło do większego nieszczęścia.
Jak ustalił portal Kalisz24 INFO, przy zdejmowaniu garnka z kuchenki obaj nastolatkowie doznali poparzeń ciała. 16-latek doznał poparzeń obu stóp i dłoni, natomiast 20-latek prawego przedramienia. Decyzją ratowników zostali oni przewiezieni do Wojewódzkiego Szpitala Zespolonego im. Ludwika Perzyny w Kaliszu.
– Po udzieleniu pierwszej pomocy poszkodowanym, do zadań strażaków należało oddymienie mieszkania i klatki schodowej. Zniszczeniu uległa kuchenka oraz opak a także instalacja elektryczna. Wstępnie straty oszacowano na kwotę 3 tysięcy złotych – dodaje kpt. Zieliński.
Jak ugasić palący się olej w garnku czy na patelni? Oto dokładna instrukcja:
- Nie panikuj.
- Nie przesuwaj i nie zdejmuj płonącego naczynia z kuchenki.
- Wyłącz gaz/prąd pod płonącym naczyniem.
- Zamocz ręcznik w wodzie i mocno go wykręć.
- Przykryj nim płonące naczynie. Możesz też użyć do tego celu szczelnej pokrywki – chodzi o to, aby odciąć dopływ tlenu, który jest niezbędny w procesie spalania.
- Pamiętaj, aby ręcznik/pokrywkę zdjąć dopiero, gdy naczynie ostygnie. Nigdy od razu po tym, gdy ogień zgaśnie. Dopływ tlenu może bowiem spowodować ponowny zapłon.