Strona główna Kalisz i region Kalisz Flaczki z boczniaków na UTW „Calisia”. Spotkanie poświęcone problemowi marnowania żywności

Flaczki z boczniaków na UTW „Calisia”. Spotkanie poświęcone problemowi marnowania żywności

0
0

Członkowie Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Calisia” w Kaliszu mieli okazję uczestniczyć w spotkaniu poświęconemu problemowi marnowania żywności przygotowanemu przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego oraz Koniński Bank Żywności.


Samorząd Województwa Wielkopolskiego jako pierwszy w Polsce opracował i wdrożył „Program ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. W czwartek 15 czerwca w auli Collegium Novum Akademii Kaliskiej odbyło się spotkanie z członkami Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Calisia” z Kalisza poświęcone ograniczeniu marnowania strat żywności połączone z pokazem kulinarnym pt. „Jak przyrządzić flaczki z boczniaków?”. Przeprowadzony został także wykład poświęcony niemarnowania żywności.

– Spotkanie poświęcone tematyce zapobiegania marnowania żywności połączone z pokazem kulinarnym to jedno z działam w ramach „Programu ograniczania marnotrawstwa i strat żywności w Wielkopolsce na lata 2021-2025”. Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspiera wiele działań zapobiegających zjawisku marnowania żywności – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski. Wśród nich znajdują się otwarte konkursy skierowane dla jednostek samorządu terytorialnego oraz organizacji pozarządowych z przeznaczeniem na transport i magazynowanie żywności, powstawanie jadłodzielni, zakup kuchni mobilnych oraz tworzenie ośrodków ograniczania marnotrawstwa żywności i pomocy żywnościowej.

Na fot. Krzysztof Grabowski, Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego

Punktem kulminacyjnym spotkania był pokaz kulinarny, pt. „Jak przyrządzić flaczki z boczniaków?” oraz wykład dotyczący niemarnowania żywności zaprezentowany przez pracowników Banku Żywności w Koninie. Spotkanie zwracało szczególną uwagę na zwiększenie świadomości uczestników na problem marnowania żywności oraz racjonalnego podejścia do robienia zakupów spożywczych.

W wydarzeniu udział wzięło kilkudziesięciu członków Uniwersytetu Trzeciego Wieku „Calisia” w Kaliszu. Na zakończenie uczestników spotkania zaproszono na wspólną degustację.


PZA / za UMWW

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Kalisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Młody łoś zginął na wojewódzkiej „470” w Skarszewie. „Warto zwolnić w rejonach leśnych”

O tym jak niebezpieczne może być spotkanie z dziką zwierzyną przekonał się kierowca, któr…