Menu Gourmet w kaliskiej restauracji Tutti Santi to zupełnie nowa kategoria dań w naszym mieście. Te pizze są czymś więcej niż jedzeniem premium, są okazją do wejścia w świat kuchni fine dining, czyli światowej, najwyższej klasy sztuki kulinarnej, gdzie jedzenie staje się sztuką.
Celem kuchni fine dining jest dostarczenie jednocześnie wielu kulinarnych wrażeń. Dania te komponowane są tak, by była to podróż po wielu smakach i doznaniach. W Polsce jest stosunkowo niewiele restauracji specjalizujących się w kuchni fine dining – są to lokale zdobywców gwiazdek Michelin lub absolwentów najlepszych, światowych szkół kucharskich. Teraz taką możliwość mamy także w kaliskiej restauracji Tutti Santi.
– Razem z Mistrzem Włoch, Europy i Vice Mistrzem Świata Valerio Valle, który zdobywa tytuły na całym świecie, podjęliśmy decyzje o rozpoczęciu projektu, dzięki któremu, także miłośnicy pizzy mogą doświadczyć najwyższego poziomu kulinarnych doznań. Tak powstała potrzeba stworzenia Pizzy Gourmet. Na pierwszy rzut oka to nadal okrągłe ciasto przypominające pizze, jednak dobór składników, forma podania, wymagane umiejętności i precyzja pizzaiolo podczas jej przygotowania sprawiają, że jest to prawdziwa kulinarna uczta jak w najlepszych restauracjach na świecie – mówi portalowi Kalisz24 INFO Kuba Malik, zwycięzca Mistrzostw Pizzy we Włoszech i szef projektu.
Decydując się na wybór jednej z pozycji Gourmet będziecie mogli spróbować ciekawego połączenia tradycji i nowoczesności. Mistrz Valerio Valle razem ze swoim zespołem inspirując się rzemieślniczą, tradycyjną pizzą poszedł o krok dalej i podniósł ją do rangi kulinarnego dzieła sztuki – z wyjątkowymi dodatkami serwowanymi w nowoczesny, oryginalny sposób. Znajdziesz tutaj takie kulinarne skarby jak pomidorki Gialle del Piennolo uprawiane na stokach Wezuwiusza, unikalną Porchetttę di Ariccia, szynkę San Daniele, która dojrzewa 24 miesiące, by osiągnąć swój niepowtarzalny smak, czy pistacje sprowadzane bezpośrednio z Sycylii. Co ciekawe, wszystkie składniki są połączone ze sobą, w nieprzypadkowy, oryginalny, ciekawy dla kubków smakowych sposób.
– Pizze Gourmet przygotowują dla naszych Gości wybrani pizzaiolo z zespołu Tutti Santi – jest to ważne, ponieważ wymagają one szczególnych umiejętności i precyzji. Są to dania z poziomu międzynarodowych konkursów kulinarnych, w których nasi pizzaiolo także brali udział i zdobyli puchary – dodaje Kuba Malik.
Ciasto Pizzy Gourmet jest efektem wielu godzin poszukiwań idealnej receptury do tego typu dania, jaką z dumą prezentuje dziś kaliszanom Restauracja Tutti Santi. Ciasto dojrzewa dłużej niż to, które wykorzystywane jest do pozostałych pizz, jest też inaczej rozkręcane i wypiekane, dlatego jego ranty są jeszcze bardziej puszyste, a jednocześnie odpowiednio chrupiące. Pełnią one także swoją specjalną rolę, jako wypełnienie kompozycji zamkniętej w każdym kawałku pizzy.
Pizze Gourmet to wykwintne, niebanalne połączenia smakowe, które są ciekawym doświadczeniem i odkryciem. Są daniami wyjątkowymi, których spożywanie dla wielu Gości jest i będzie szczególną celebracją posiłku.
W nowym menu Gourmet w Tutti Santi znajdują się obecnie trzy propozycje, w tym także jedna przygotowana specjalnie dla wegetarian.
Tutti Santi zdobyło już spore uznanie gości i jest chętnie polecaną restauracją. Jest to jedyne miejsce w Polsce, w którym można skosztować pizzy według receptury Mistrza Włoch i Europy Valerio Valle. To on osobiście szkoli cały zespół i odpowiada za tworzenie menu.
Artykuł sponsorowany.