Strona główna Aktualności Na rzece Prośnie pojawił się niezwykle rzadki ptak – łabędź krzykliwy [FOTO/FILM]

Na rzece Prośnie pojawił się niezwykle rzadki ptak – łabędź krzykliwy [FOTO/FILM]

0
3

Jacek Jerzy Kołata, kierownik kaliskiego Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt i miłośnik przyrody uchwycił na zdjęciach, na rzece Prośnie niezwykle rzadki gatunek ptaka – łabędzia krzykliwego. Jego populację w naszym kraju ocenia się na zaledwie 213 par. Kilka lat temu było ich trzy razy mniej.


– Rzeka prosna należy do nielicznych akwenów, gdzie nie zamarza woda z uwagi na swój szybki nurt. Jedynie przy wyjątkowo siarczystych mrozach pokrywa lodowa obejmuje całą rzekę. Łabędź krzykliwy różni się od łabędzia niemego (to te powszechnie u nas pływające) kolorem dziobu. Łabędzie nieme mają dziób czerwono-czarny a krzykliwe żółto-czarny wyjaśnia Jacek Kołata, kierownik kaliskiego Schroniska dla Bezdomnych Zwierząt w Kaliszu.

Wygląd zewnętrzny:

Łabędź krzykliwy bardzo przypomina znanego wszystkim łabędzia niemego. Odróżnia go  bardziej wyprostowana postawa (prosta szyja) oraz barwa dzioba, który jest czarny z żółtą plamą różnej wielkości, klinowato wcinająca się do końca nozdrzy. Wielkością są również bardzo zbliżone do niemych. Długość ciała 145 – 170 cm. Mogą osiągnąć wagę 11 kg (samce). Rozpiętość skrzydeł 220 – 250 cm. Nogi są czarne. Różnice między samcem a samica są bardzo subtelne, samice są nieco mniejsze. Osobniki młodociane są szare, dziób u nasady ma kolor jasnoróżowy, co kontrastuje z ciemniejszą głową.

Tryb życia

Łabędzie krzykliwe są silnie terytorialne, jsą również bardziej ostrożne i skryte od swojego kuzyna łabędzia niemego. Przystępują do lęgów w miejscach ustronnych, spokojnych. Na lęgowiskach pojawiają się od marca do kwietnia.

Gniazdo jest podobnej wielkości do gniazda łabędzia niemego. Buduje je samica a samiec zbiera materiał do budowy w pobliżu. Jako budulec służą zwykle kłącza, korzenie oraz zeszłoroczne pałki, trzciny, mchy i trawy oraz turzyce. Często wykorzystuje gniazdo zeszłoroczne.

Łabędź krzykliwy odbywa jeden lęg w sezonie. Składa od 2 – 10 jaj, w Polsce najczęściej 5 – 7. Wysiadywanie trwa ok. 35 dni, zajęcie to spada całkowicie na samicę. Pisklęta wykluwają się już od połowy maja. Są zagniazdownikami. Rodzice bardzo agresywnie bronią gniazda i potomstwa. Wyczuwają drapieżnika z odległości 1-2 km! Reagują natychmiast, próbując przepędzić intruza. Opieka nad potomstwem trwa dość długo. Młode osiągają lotność dopiero po 87 dniach od wyklucia.

Ciekawostki:

UKŁADY PARTNERSKIE – łabędź krzykliwy z reguły nie kojarzy się z innymi gatunkami łabędzi. Według badań aż 95% par lęgowych funkcjonowało w obrębie tego gatunku. Niemniej zdarzają się dziwne przypadki mieszanych par, przystępujących do rozrodu. Odnotowano dwa przypadki pary mieszanej łabędzia krzykliwego z niemym, raz obserwowanych z 3 młodymi. Bywa również, że wysiadywaniem i wychowaniem młodych zajmują się aż trzy łabędzie krzykliwe. Ciekawym przypadkiem jest również dołączenie łabędzia krzykliwego do pary łabędzi niemych. Są to dość skomplikowane relacje i odmienne dla każdego przypadku.

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Kalisz. Próba legitymowania zakończona szarpaniną z policjantami! 4 osoby ukarane

Czterech mężczyzn znajdujących się pod wpływem alkoholu zostało ukaranych mandatami p…