Strona główna Aktualności Szkurłaty. Pierwszy przypadek ptasiej grypy w powiecie kaliskim. Zagazują 4600 kaczek

Szkurłaty. Pierwszy przypadek ptasiej grypy w powiecie kaliskim. Zagazują 4600 kaczek

0
0

Blisko 4600 sztuk kaczek zostanie zagazowanych w związku z wykryciem w stadzie ptasiej grypy. W piątek, 5 marca Państwowy Instytut Weterynarii potwierdził obecność wirusa ptasiej grypy na jednym z gospodarstw w miejscowości Szkurłaty w powiecie kaliskim.


Niepokojące sygnały pojawiły się w chwili, kiedy padło 100 kaczek w stadzie, a później 300. Wtedy gospodarz powiadomił odpowiednie służby. Lekarz weterynarii zaapelowała o szczególną ostrożność i rygorystyczne przestrzeganie zaleceń inspekcji weterynaryjnej w zakresie utrzymywania drobiu. W promieniu trzech kilometrów od ogniska utworzono strefę zapowietrzoną, a w promieniu 10 kilometrów – zagrożoną. To oznacza specjalne procedury dla hodowców na tym terenie. Polegają one na pobieraniu wymazów u ptaków w celu monitorowania stad.

Grypa ptaków (AI – Avian influenza), d. pomór drobiu (FP – Fowl plaque), należy do chorób zwierząt listy OIE jako niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność do 100%. Chorobę wywołują niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A. (czynnik etiologiczny: wirus z rodziny Orthomyxoviridae, rodzaju Influenzavirus).

Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z:

  • kałem
  • wydzieliną z oczu
  • wydzieliną z dróg oddechowych
  • wydychanym powietrzem.

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany:

  • kury i indyki – duża wrażliwość na zakażenie, występowanie klinicznej postaci choroby;
  • kaczki i gęsi – wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa AI, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu;
  • perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy – wrażliwość podobna jak u kur i indyków;
  • strusie – u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki 20-30%. Emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki;
  • ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające – wirusy AI izolowane na całym świecie od dzikich i egzotycznych ptaków nie były dotąd stwierdzane u ptaków trzymanych w klatkach.

Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie. Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie).


 

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Fragmenty rakiety V2 – cudownej broni Hitlera – odnalezione w podkaliskich lasach [FOTO]

Niesamowite odkrycie w podkaliskich lasach. W sobotę, 17 kwietnia w gm…