Ptasia grypa zaatakowała w Topoli Osiedle w gminie Przygodzice w powiecie ostrowskim. Powiatowy lekarz weterynarii Dariusz Hyhs przekazał, że zarażonych zostało 65 tys. kur niosek. Wszystkie ptaki i jaja zostaną zutylizowane. Powołano zespół kryzysowy pod przewodnictwem Wojewody Wielkopolskiego.
Wielkopolska Izba Rolnicza informuje, że groźny wirus ptasiej grypy jest już w Wielkopolsce. – Wirus zaatakował na południu województwa, gdzie skoncentrowane są największe hodowle drobiu Zarażona hodowla znajduje się w miejscowości Topola Osiedle, gmina Przygodzice, powiat Ostrów Wlkp. i dotyczy 65 tys. kur niosek – czytamy na profilu Wielkopolskiej Izby Rolniczej.
Wyznaczono dwie strefy – dla obszaru zagrożonego – 3 kilometry i dla obszaru zapowietrzonego – 10 kilometrów. W piątek, 3 stycznia o godz. 9:00, zwołany został powiatowy sztab kryzysowy. Służby weterynaryjne miały wykryć ptasią grypę w Topoli Osiedlu 31 grudnia 2019 roku. Jeszcze wczoraj wieczorem WIR poinformowała, że oficjalny komunikat zostanie wydany po posiedzeniu zespołu kryzysowego.
Ptasia grypa to choroba zakaźna, powszechna u ptaków. Dzieli się na kilkanaście podtypów, ale szczególnie groźne są: H5N1, H7N7, H7N9, H9N2. Te mutacje oznaczają dla ptactwa niemal stuprocentową śmiertelność. Wirus nie stanowi dużego zagrożenia dla ludzi, pod warunkiem przestrzegania zasad higieny.
Wirusy grypy mogą zmieniać swoje cechy, dlatego należy przestrzegać zaleceń wydawanych lokalnie przez przedstawicieli Inspekcji Weterynaryjnej i Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zachować środki ostrożności. Wśród nich są: dopilnowanie, by dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania, niedotykanie, bez odpowiedniego zabezpieczenia, ptaków martwych lub sprawiających wrażenie chorych, ani ubitego drobiu, a także dopilnowanie, aby nie robiły tego dzieci.
Ponadto należy myć ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym i dopilnować, aby robiły to także dzieci, nie spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj niepoddanych odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni Celsjusza, myć dokładnie, z użyciem detergentu, wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze).
Należy też pamiętać, że zamrożenie mięsa drobiowego nie niszczy wirusa grypy i uważać, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi.
GIS zaleca też wykonanie szczepienia ochronnego przeciwko grypie sezonowej przed sezonem grypowym lub w jego trakcie, co zminimalizuje ryzyko zakażenia się wirusami grypy i uchroni przed wystąpieniem powikłań choroby.