Strona główna Kultura i rozrywka Dziś Dzień Pizzy! Najlepsze składniki na jednym krążku. Tego o niej nie wiedzieliście!

Dziś Dzień Pizzy! Najlepsze składniki na jednym krążku. Tego o niej nie wiedzieliście!

0
0

Polacy uwielbiają pizzę, a gdy jest to pizza zdobywcy tytułów Mistrza Włoch, Europy i V-ce Mistrza Świata Valerio Valle to nie ma ona sobie równych! Dlatego z okazji jej wielkiego święta zapytaliśmy Mistrza dlaczego pizza to tak wyjątkowe danie.


Pizza to popularne danie na świecie, ale dopiero gdy spróbujemy tej prawdziwie włoskiej, przygotowywanej według rzemieślniczych metod, odkryjemy w czym tkwi jej fenomen. Jest chrupiąca, aromatyczna, lekkostrawna – zdradza Valerio Valle. Według niego jej popularność wynika z faktu, że jest pyszna, ale też dlatego, że każdy może wybrać coś dla siebie, dobór dodatków jest w sumie nieograniczony. Sery, wędliny, warzywa, co kto lubi. Uwielbiam pizzę także za to, że łączy ludzi – tak łatwo się nią dzielić i wymieniać kawałkami – dodaje Valerio.

Z okazji Dnia Pizzy restauracja Tutti Santi, która jako jedyna w Polsce serwuje pizzę według autorskiej receptury Mistrza Valle przygotowała garść ciekawostek, dzięki którym zaskoczycie swoich bliskich podczas wspólnej uczty przy włoskiej pizzy. Tego o pizzy pewnie nie wiedzieliście!

Polacy mogą się szczycić tytułem Mistrzów Pizzy.

Reprezentacja Tutti Santi zwyciężyła na Mistrzostwach Campionato Italia Pizza in Tour 2021 w Abruzji we Włoszech. W skład reprezentacji weszli polscy pizzaiolo, którzy na co dzień pracują w polskiej sieci pizzerii Tutti Santi. Ich zdolności i pomysłowość zaskoczyły jury – w sumie zdobyli aż osiem pucharów, w tym najważniejszy za zajęcie 1. miejsca w pizzy klasycznej.

Pizza to skarb! W 2017 roku została wpisana na listę niematerialnego światowego dziedzictwa UNESCO.

Pizza hawajska nie pochodzi z Hawajów. – Wynalazł ją Grek mieszkający w Kanadzie!

Najlepsze włoskie ciasto na pizzę wymaga wielu godzin przygotowań i dojrzewania w idealnych do tego warunkach. Kto nazywa ją fast food’em mało wie o włoskiej pizzy 😉

Pizza na królewskim stole? Tak! W Polsce pierwsze wzmianki o pizzy pojawiają się za czasów Zygmunta Starego. Za sprawą królowej Bony na stałe zagościła w jego jadłospisie.

Największą popularność pizza zdobyła w XVIII wieku. To wtedy w Neapolu powstała pierwsza znana i funkcjonująca do dzisiaj pizzeria!


Tutti Santi to sieć pizzerii, których patronem i współzałożycielem jest Mistrz Europy i Włoch w pizzy klasycznej Valerio Valle. Jest on wielokrotnie nagradzanym, jednym z czołowych włoskich pizzaiolo, który zdobywa tytuły na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i w innych krajach. Został też wyróżniony tytułem Ambasciatore del Gusto (pol. Ambasadora Smaku).

Do wyrobu pizzy w Tutti Santi wykorzystywane są najwyższej jakości produkty, sprowadzane bezpośrednio z Włoch, jak Mozzarella di Bufala, Pecorino Romano, Provolone, Prosciutto Crudo, Pancetta lub Bresaola. Restauracje Tutti Santi mieszczą się w Kaliszu, Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie, Ostrowie Wielkopolskim, Kielcach, Koninie, Głogowie, Lubinie, Gorzowie Wielkopolskim oraz Łodzi.

Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Kultura i rozrywka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również

Z biblioteką przez cały rok. Podsumowanie projektu edukacyjnego w Książnicy Pedagogicznej

W Książnicy Pedagogicznej odbyło się uroczyste posumowanie projektu „Z biblioteką prz…