Od dziś, kucharze-amatorzy będą walczyć o tytuł Mistrza Kuchni, nagrodę pieniężną w wysokości 100 tysięcy złotych i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej. Na antenie stacji telewizyjnej TVN ruszył pierwszy odcinek 7. sezonu programu MasterChef Polska gdzie możecie śledzić kulinarne wojaże 22-letniego Mateusza Ratajczyka – mieszkańca Skarszewska k. Kalisza.
– W siódmym sezonie kucharze – amatorzy staną przed jeszcze trudniejszymi zadaniami niż w poprzednich edycjach. Będą starali się przygotować idealnie wypieczone perliczki, puszysty tort szwarcwaldzki, tournedos à la Rossini, a nawet delikatne jedzenie dla niemowląt. Kandydaci na mistrza kuchni będą musieli się nieźle nagimnastykować, by nakarmić dwustu głodnych harcerzy. Zastęp kulinarnych pasjonatów przygotuje posiłek w Puszczy Niepołomickiej! Komu bliskość natury przeniesie szczęście?
Mateusz zachwycił swoim daniem jurorów programu MasterChef Polska – Magdę Gesler, Annę Starmach i Michel’a Moran. Podczas eliminacji w zaledwie 45 minut przygotował comber z królika podany z wędzoną śliwką, pure z zielonego groszku i z ziemniaków oraz sos z kurek.
„MasterChef” to widowiskowe kulinarne show, po raz pierwszy wyemitowane przez stację BBC w 1990 roku. Od tamtej pory program doczekał się edycji w 35 krajach na całym świecie, bijąc rekordowe wyniki oglądalności.