Wielki sukces młodego przedstawiciela kaliskiej gastronomii! Oskar Grabowski, uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu, znalazł się w gronie 10 najlepszych młodych kreatorów sztuki kulinarnej w Polsce.
To prestiżowe wyróżnienie potwierdza rosnący talent ucznia oraz wysoki poziom kaliskiej szkoły gastronomicznej.
Oskar Grabowski od pierwszych miesięcy nauki wyróżniał się kreatywnością, dbałością o szczegóły i ogromną pasją do gotowania. Nauczyciele podkreślają, że jego potrawy charakteryzuje nie tylko precyzja wykonania, ale także odwaga łączenia smaków i tworzenia zupełnie nowych kompozycji kulinarnych.
W ogólnopolskim zestawieniu młodych talentów gastronomii znalazł się wśród zaledwie dziesięciu najlepszych uczniów szkół branżowych i techników gastronomicznych, co czyni jego osiągnięcie wyjątkowym na skalę całego regionu.
Wyróżnienie na ogólnopolskiej scenie
Ranking młodych kreatorów sztuki kulinarnej to inicjatywa mająca wyłonić najbardziej obiecujących adeptów polskiej gastronomii — osoby, które w najbliższych latach będą kształtować nowe trendy w kuchni i zasilać renomowane restauracje w kraju i za granicą.
Kandydaci oceniani są m.in. za:
- innowacyjność i kreatywność,
- technikę kulinarną,
- estetykę podania,
- umiejętność pracy w stresie,
- ogólną wiedzę gastronomiczną.
Oskar spełnił wszystkie kryteria na najwyższym poziomie, czym zasłużył na miejsce w elitarnym gronie.
– Oskar jest przykładem ucznia, który potrafi połączyć pasję z ciężką pracą. Jego sukces to również dowód na to, że w kaliskich szkołach tkwią ogromne talenty – mówi Małgorzata Piwowarczyk, nauczycielka ZSG-H. – Jego popisowym daniem była roladka drobiowa z grzybami na puree selerowym zx wanilią podana z fondantem ziemniaczanym z nutą śliwkowo-korzenną. Uczestników oceniało jury złożone z szefów kuchni renomowanych polskich restauracji. Wysoki poziom, kreatywność i ogromne zaangażowanie – to właśnie wyróżnia ten konkurs, który daje możliwość spełniania kulinarnych marzeń i przeżywania niezwykłych emocji – dodaje.
Radości nie kryją również koledzy z klasy oraz dyrekcja, podkreślając, że młody kucharz już teraz stanowi inspirację dla innych uczniów i pokazuje, że warto inwestować w swoje marzenia — nawet jeśli droga do sukcesu prowadzi przez godziny spędzone przy kuchennych palnikach.
PZA



















