Strona główna Aktualności Czy zalew Pokrzywnicki w miejscowości Szałe k/Kalisza doczeka się rewitalizacji?

Czy zalew Pokrzywnicki w miejscowości Szałe k/Kalisza doczeka się rewitalizacji?

0
1

Niegdyś tłumnie wypoczywali tam mieszkańcy Kalisza i okolicznych gmin. Dziś jest zaniedbany i opustoszały. Zbiornik retencyjny w miejscowości Szałe w gm. Opatówek jest jednym z największych zbiorników znajdujących się w południowej Wielkopolsce. Bardzo zły stan wód oraz zdegradowana infrastruktura nie pozwala w pełni wykorzystać walorów akwenu. Klub Sojuszu Lewicy Demokratycznej w Kaliszu chce jego powołania Międzygminnego Związku na rzecz zagospodarowania zalewu Pokrzywnickiego i jego wskrzeszenia.

Klub Sojuszu Lewicy Demokratycznej wielokrotnie podnosił temat zanieczyszczonej wody oraz otoczenia nad zalewem Pokrzywnickim w miejscowości Szałe w gminie Opatówek. W styczniu br. powstała rządowa Spółka Wody Polskie, która obecnie zarządza własnością Skarbu Państwa, do której należy również ten zbiornik. Wstępne rozmowy na ten temat zostały przesunięte do września tego roku.

– Ze zbiornika licznie korzystali i nadal korzystają kaliszanie, dlatego uważamy, że zbiornik ten powinien być również ważny dla Prezydenta Miasta i nie zgadzamy się z tym co mówi, że rozmowy ze Spółką Wody Polskie ws. zbiornika zalewu powinien podejmować tylko i wyłącznie burmistrz Opatówka Sebastian Wardęcki – mówi Karolina Pawliczak. 

W naszym przekonaniu wszyscy z całego regionu powinni zabiegać o to, aby znalazły się środki na rewitalizację tego zbiornika. Proponujemy już w nowej kadencji powołanie Międzygminnego Związku na rzecz zagospodarowania zbiornika w Szałem. Nie wszystkich stać na korzystanie z atrakcji Aquaparku czy dalekie wakacyjne podróże do innych miast a wypoczynek nad wodą w rejonie Szałego był dla mieszańców zawsze świetną ofertą turystyki rowerowej jak i kąpieli wodnych. Niestety od kilku już lat stan wody jest katastrofalny, dlatego nie wolno nam biernie się temu wszystkiemu przyglądać. Należy stworzyć dogodne warunki i spróbować podjąć tak ważną w naszej ocenie dla mieszkańców Kalisza inicjatywę.

– nie zapominajmy, że tuż pod Kaliszem, przy zbiorniku znajduje się blisko 2 tysiące ogródków działkowych, na których w okresie wiosenno-letnim wypoczywają setki mieszkańców naszego miasta. Dajmy im dodatkowe miejsce do wypoczynku, ale nad wodą – dodaje Zbigniew Włodarek.

W 2017 roku został ogłoszony konkurs na zagospodarowanie przestrzeni zbiornika retencyjnego, którego zwycięzcą został Łukasz Gąska, przedstawiając swój projekt dyplomowy magisterski na Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej. Na podstawie studiów i analiz wytyczono sześć obszarów położonych w sąsiedztwie zalewu, których zagospodarowanie pozwoli optymalnie wykorzystać i zaktywizować okolicę. Wszystkie obszary zostały połączone całoroczną trasą pieszo-rowerową umożliwiającą okrążenie zalewu.

Przedstawiona praca skupia się na trzech kluczowych obszarach stanowiących główną bazę wypoczynkowo-rekreacyjną i sportów wodnych. Koncepcja zakłada rozbudowę infrastruktury sportów wodnych (wioślarskiego, jachtowego oraz windsurfingowego), wprowadza szereg elementów sprzyjających uprawianie sportów, rozszerza ofertę rekreacyjną i wypoczynkową oraz proponuje rozwiązania urbanistyczne organizujące przestrzeń wzdłuż nabrzeża. Zaplanowano między innymi stworzenie z spacerowego bulwaru, szeregu punków widokowych, uporządkowanie i powiększenie plaży, amfiteatr, wieżę widokową, nowe wieże sędziowskie, nowy budynek bosmanatu, wypożyczalnię sprzętu wodnego i plac wielofunkcyjny. Projekt przedstawia również konkretne rozwiązania architektoniczne i proekologiczne, proponując nową zabudowę nabrzeża oraz wytyczając kierunki dla kolejnych ewentualnych inwestycji – przedstawia autor.

Nowa struktura została oparta na istniejącym układzie ścieżek i przedeptów oraz zastanym układzie funkcjonalnym. Istotny wpływ na prezentowane rozwiązania przestrzenne miał zastany układ zieleni, wyznaczający szereg wnętrz krajobrazowych.

autor Łukasz Gąska, Projekt dyplomowy magisterski Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej
autor Łukasz Gąska, Projekt dyplomowy magisterski Wydział Architektury Politechniki Poznańskiej
Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również

Plastikowe zbiorniki i beczki z odpadami chemicznymi porzucone przy ul. Tuwima [FOTO]

Kolejne pojemniki z nieznaną substancją chemiczną zostały porzucone na terenie m…