Strona główna Aktualności Niesamowita DIKANDA – World Music z koncertem w Centrum Kultury i Sztuki [KUP BILET]

Niesamowita DIKANDA – World Music z koncertem w Centrum Kultury i Sztuki [KUP BILET]

0
0

Tradycyjnie w marcu Centrum Kultury i Sztuki przy ul. Łaziennej w Kaliszu zaprasza na koncert folkowy. Tym razem w podróż po etnicznych brzmieniach zabierze Was niesamowita DIKANDA. W swojej twórczości zespół ten stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie.

>>> DIKANDA- WORLD MUSIC koncert, Sala Widowiskowa KUP BILET <<<
Fot. Dikanda

DIKANDA to uznany szczególnie na zagranicznym rynku muzycznym szczeciński zespół grający world music. W swojej twórczości Dikanda stawia na autentyczność stylu – poszukuje nowych nurtów i większość utworów jest oryginalnymi kompozycjami. Muzyczne inspiracje czerpie z tradycyjnych, folkowych brzmień szeroko rozumianego orientu – od Bałkanów, przez Izrael, Kurdystan, Białoruś po Indie. W ich utworach można usłyszeć głównie brzmienia bałkańskie i cygańskie. Zespół istnieje od 1997 r. Dikanda ma w swoim dorobku 7 płyt – w tym DVD Live nagrywane w zakopiańskim Teatrze Witkacego; setki koncertów (głównie w Niemczech, Austrii i Szwajcarii, ale również w Rosji, Indiach oraz w USA), zdobyli także liczne nagrody – w tym „Płyta roku” niemieckiego czasopisma „Folker” przyznana w 2005 roku za „Usztijo”. Koncerty Dikandy to niezwykle emocjonalna podróż po etnicznych brzmieniach, żywiołowe spotkanie pełne energii, charyzmy, prawdziwych uczuć. Charakterystyczne dla Dikandy jest tworzenie nowych słów w tekstach utworów, w ten sposób powstał oryginalny język grupy – „dikandisz”. Najważniejszy w twórczości zespołu jest przekaz, który jest relacją między artystami a publicznością.

Dyskografia:

  • Muzyka czterech stron wschodu (2000)
  • Jakhana Jakhana (2002)
  • Usztijo (2004)
  • Ajotoro (2008)
  • Live (2010)
  • DIKANDA Live in Zakopane (2013)
  • Rassi (2013)
  • Devla Devla (2017)

Ważne występy i nagrody:

  • Festiwal Muzyki Folkowej Polskiego Radia Nowa Tradycja 1999 – I nagroda
  • Festiwal Eurofolk 1999 – I nagroda
  • Montreux Jazz Festival – Montreux 2001
  • Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej – Opole 2001, 2002
  • Sziget Festival – Budapeszt 2003
  • Folkowy Fonogram Roku – III miejsce za płytę Jakhana Jakhana 2002
  • Festiwal Folkherbstfestival Plauen 2004 – I nagroda i nagroda publiczności
  • Występ w Studiu im. Agnieszki Osieckiej w Radiowej Trójce 2008
  • XVII Przystanek Woodstock – Kostrzyn nad Odrą 2011

Zespół:

  • Ania Witczak – śpiew, akordeon
  • Dominik Bieńczycki – skrzypce
  • Daniel Kaczmarczyk – instrumenty perkusyjne
  • Piotr Rejdak – gitary
  • Grzegorz Kolbrecki – kontrabas
  • Kasia Bogusz – śpiew
  • Szymon Bobrowski – trąbka
Fot. Dikanda
Wczytaj więcej powiązanych artykułów
Wczytaj więcej Aktualności

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również

Kierująca Citroenem uderzyła w betonowy słup energetyczny, który przewrócił się na jezdnię [FOTO]

Zdarzenie drogowe na ul. Kaliskiej w Koźminku. W poniedziałek po …