Ruszyła 4. edycja Młodzieżowych Misji Gospodarczych w Kaliszu. To autorski projekt edukacyjno-zawodowy Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu, który łączy uczniów szkół ponadpodstawowych oraz pracodawców. Zadaniem młodzieży jest wypracowanie propozycji rozwiązań dla konkretnej branży. Dzięki temu firmy poznają perspektywę młodzieży, a uczniowie potencjalnych pracodawców.
Tegoroczna, czwarta już edycja, dedykowana jest branży spożywczej. Jej celem jest promocja branży w subregionie kaliskim jako dobrego miejsca rozwoju zawodowego.
Dwanaście zespołów uczniów ze szkół ponadpodstawowych z subregionu kaliskiego (9 szkół) przy wsparciu studentów Akademii Kaliskiej pracować będzie nad rozwiązaniami w zakresie komunikacji i rekrutacji młodych pracowników.
– W ramach projektu, oprócz warsztatów z zakresu projektowania rozwiązań, uczestnicy będą mieli możliwość poznania swoich mocnych stron i talentów, a podczas wizyt u pracodawców, będą mieli okazję zobaczyć firmę „od podszewki”, porozmawiać z osobami decyzyjnymi, sprawdzić jak w dzisiejszych czas funkcjonuje biznes. Udział w projekcie zakłada wysokie zaangażowanie uczniów i studentów w poszukiwanie i wypracowanie jednocześnie konkretnych rozwiązań dla firm biorących udział w projekcie. O efektach tych prac przekonamy się już w czerwcu podczas uroczystej gali podsumowującej zmagania młodzieży – mówi Magdalena Sekura-Nowicka, dyrektor Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu
Projekt realizowany jest w terminie marzec-czerwiec 2022. Tegorocznymi Partnerami projektu są m.in. Nestle Polska S.A., Regionalna Izba Gospodarcza w Kaliszu, Klaster Spożywczy Południowej Wielkopolski –Stowarzyszenie w Kaliszu i Akademia Kaliska im. Prezydenta Stanisława Wojciechowskiego, która partnerem projektu jest od dwóch lat. Jej studenci pełnią tutaj rolę mentorów, konsultantów.
Do każdego zespołu przypisany jest jeden student, który sprawuje pieczę merytoryczną nad tym co młodzi ludzie ze szkoły ponadpodstawowej wypracowują.
– Studenci z ramienia Akademii Kaliskiej uczestniczą w Młodzieżowych Misjach Gospodarczych po raz drugi. W zeszłym roku wraz z uczniami szkół ponadgimnazjalnych wypracowywali scenariusze dla branży lotniczej. W tym roku projekt poświęcony jest komunikacji i rekrutacji w branży spożywczej. Branża spożywcza i przemysł lotniczy są kluczowymi w regionie subkaliskim. Młodzież i studenci mają niepowtarzalną okazję spotkania się z czołowymi przedstawicielami, biznesem subregionu – komentuje Małgorzata Spychalska, dyrektor Akademickiego Inkubatora Przedsiębiorczości Akademii Kaliskiej. – Mają możliwość dotknięcia wiedzy i nauki od strony praktycznej oraz możliwość spotkania z czołowymi przedstawicielami biznesu. Mają możliwość porozmawiania na temat przyszłych praktyk i pracy zawodowej.
Szkoły, które tym razem zaangażowane się w autorski projekt Centrum Wsparcia Rzemiosła Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Kaliszu to:
- Zespół Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie
- Zespół Szkół Technicznych w Pleszewie
- Zespół Szkół nr 1 w Liskowie
- I Liceum Ogólnokształcące im A. Asnyka w Kaliszu
- Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu
- Technikum św. Józefa w Kaliszu
- Zespół Szkół Technicznych w Ostrowie Wielkopolskim
- Zespół Szkół Nr 2 w Ostrzeszowie
- Zespół Szkół Ponadpodstawowych w Zdunach
Po raz pierwszy do współpracy w ramach projektu „Młodzieżowa Misja Gospodarcza” włączyła się Regionalną Izba Gospodarcza w Kaliszu, która zrzesza przedsiębiorców.
– Mamy w Izbie ponad 70 firm, w których mamy nadzieję, że uczniowie będą pracować. Nasze przedsiębiorstwa poszukują wielu pracowników a tutaj właśnie tacy się znajdują. Mamy nadzieję, że zachęcimy młodzież do pozostania w Kaliszu i do pracy w naszych przedsiębiorstwach – mówiła Lidia Secler, dyrektor Regionalnej Izby Gospodarczej. – Branża spożywcza w regionie jest największym pracodawcą – jest firma Nestle, firma Colian. Poza tym nasze przedsiębiorstwa z branży spożywczej eksportują do 80 krajów świata.
Po części oficjalnej i prezentacji uczestników projektu, odbyły się pierwsze stacjonarne warsztaty. Uczniowie zasiedli przy stołach na sali Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Janka Bytnara „Rudego” w Kaliszu gdzie mieli okazję poznać siebie nawzajem oraz nawiązać relacje.